11 de febr. 2010

Pels "fans" de l'estadística

Des de 1978 els veïns de Riudecanyes han pogut anar a votar en 38 ocasions:

8 vegades en eleccions Municipals
8 vegades en eleccions pel Parlament de Catalunya
10 vegades en eleccions pel Congrés dels Diputats
6 vegades en eleccions pel Parlament Europeu
6 vegades en referèndums

En general es pot dir que habitualment la gent de Riudecanyes participa molt activament cada vegada que es cridada a les urnes, de fet la mitja de les 38 ocasions té un nivell de participació lleugerament superior al 70%.

A títol d'anècdota es pot comentar que el nivell de participació més elevat es va assolir en les primeres eleccions al Congrés dels Diputats de l'any 1977 arribant a superar el 88%. El més baix es va produir el 1998 en la segona ocasió que es podia votar per les eleccions europees situant-se la participació només en el 40%. La votació per la Constitució Europea del 2005 tampoc va entussiasmar als veïns que només varen assolir un nivell de participació del 43%

Altres curiositats són per exemple veure que en el Referedum per l'OTAN de l'any 1986 Riudecanyes es va inclinar a favor del NO i va arribar a un nivell de participació del 57%.

L'Estatut del 1979 va portar a les urnes el 74% dels qui tenien dret a vot. L' Estatut del 2006 només va arrossegar al 60%.

El Referendum per la Reforma Política del 1976, just després de la mort del dictador, va veure com el nivell de participació era altíssim, d'un 85%, en un moment en el que la gent desitjava que les coses comencessin a canviar.

Les eleccions que més participació generen són habitualment les del Congrés dels Diputats (76%), les Municipals (75%) i les del Parlament de Catalunya (71%). Les Europees queden una mica més lluny amb un 55% de mitjana de participació en les 6 ocasions que s'han convocat a Riudecanyes.

És ben possible que les xifres el dia 28 de febrer no siguin tan altes. La maquinària electoral no ha generat el mateix nivell de soroll que fa habitualment amb debats, pancartes, anuncis, propaganda electoral i tot allò que comporta. Amb tot és una bona oportunitat per expressar de nou l'opinió i a Riudecanyes l'hauríem de saber aprofitar.

1 comentari:

  1. A veure si som una bona colla els que aquesta vegada també anem a votar!

    ResponElimina